Wat is brandend maagzuur?

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een agressieve vloeistof. Het zuur wordt door je maag zelf aangemaakt, omdat het o.a. snel en efficiënt je eten doet verteren. Normaal gezien heeft de maag geen last van dit bijtend goedje want zij wordt beschermd door een dikke laag slijm. Als deze slijmlaag niet meer zo dik is of zelfs kapot, bereiken de zure sappen de maagwand en tasten die aan, wat een branderig gevoel en pijn met zich meebrengt. En dat veroorzaakt brandend maagzuur.

Wat is reflux?

Omdat maagzuur een schadelijke werking kan hebben, wordt het veilig in de maag gehouden. Dat is de taak van de kringspier die zich tussen de maag en de slokdarm bevindt. Wanneer deze spier niet goed werkt, kan er maagzuur ontsnappen en in de slokdarm terechtkomen. Dit noemt men terugstromend maagzuur of reflux.

Nare gevolgen

Je slokdarm is niet voldoende beschermd tegen het agressieve maagzuur. Je slokdarm heeft namelijk geen dikke beschermlaag zoals de maagwand. En daardoor tast het zuur de slokdarm aan. Jij ervaart dit meteen als een brandend gevoel achter het borstbeen, in de maag of in de keel. Op langere termijn kan  dit ontstekingen veroorzaken in de slokdarm (oesofagitis).

Mogelijke oorzaken

Brandend maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. Het gebeurt ook vaak dat er niet één, maar meerdere factoren in het spel zijn. We overlopen kort de meest frequente oorzaken.

Afsluiting van je maag

De maag wordt afgesloten van de slokdarm door een kringspier: de sluitspier. Deze gaat open om je eten door te laten naar je maag, maar ook om lucht en gassen uit je maag te laten ontsnappen. Wanneer deze kringspier slecht functioneert, kan er maagzuur in de slokdarm terugstromen.

Druk op je buikholte

Zwangere vrouwen en mensen met overgewicht lopen een groter risico op reflux. Hun buikholte staat namelijk flink onder druk met al die extra kilo's. Door die druk worden maaginhoud en het zure maagsap terug de slokdarm ingeduwd. Ook als je strakke kledij draagt, kan je gevoelig meer last hebben.

Je eetgewoonten

Wie vettig eet of heel veel eet, gaat meer maagsappen aanmaken. En dus ook meer maagzuur. Eet jij vaak voor het slapengaan? Dan kan dit een mogelijke oorzaak zijn van je reflux.

Je drinkgewoonten

Alcohol, koffie, frisdranken met bruis, sinaasappelsap,... Allemaal weinig 'maagvriendelijke' drankjes.

Je leefgewoonten

Ook je leefgewoonten kunnen je maagklachten stimuleren. Stress en medicijnen zijn bekende storende factoren voor je kringspier. En roken is niet alleen voor de longen ongezond, je sluitspier gaat er ook veel slechter van werken.

Soorten Klachten

Branderig gevoel

Als het zure maagsap terugstroomt in de slokdarm, geeft dit een branderig gevoel. De branderige pijn loopt vaak van maag tot keel.

Maagpijn

Dit symptoom komt heel veel voor bij mensen die roken, pijnstillers nemen of last hebben van een maaginfectie. Meestal betekent het dat de beschermende slijmlaag in je maag beschadigd is.

Misselijkheid en opgeblazen gevoel

Eet je te snel, te vet of te veel? Dan moet je maag extra hard werken. Daardoor ga je je misselijk en opgeblazen voelen. En voor je maag betekent 'meer werken' ook: meer maagsappen aanmaken. Wat dan weer de reflux bevordert.

Oprispingen

Hoe snel of hoe traag je ook eet, je schept altijd wel wat lucht naar binnen. De maag kan met die opgegeten lucht weinig mee doen, dus gaat ze die kwijtspelen. Door te boeren, bijvoorbeeld. Maar op het moment dat de kringspier tussen maag en slokdarm opengaat om de lucht te laten ontsnappen, kan er ook wat maagzuur meekomen. En dat kan voor pijnlijke oprispingen zorgen.

Pijn in de borst

De zenuwen van je slokdarm liggen heel dicht bij je hart. Als je dus pijn hebt in je slokdarm, zal je dit ook voelen in de hartstreek en de rest van de borst.

Mogelijke gevolgen

Stinkende adem

Doordat de maag niet goed afsluit, kunnen de dampen uit de maag vrij opstijgen tot in de mond. Samen met de zure oprispingen geeft dit een indringende mondgeur.

Ontstekingen

Een permanente aantasting van de slokdarm (oesofagus) zorgt dat deze gaat ontsteken (oesofagitis). Wordt de reflux niet behandeld (en blijven de oprispingen), dan kan de slokdarm zich onvoldoende herstellen en groeien de ontstekingen uit tot littekens of een pijnlijke vernauwing.

Slaapstoornissen

Wanneer je neerligt, kan het maagzuur makkelijker terugstromen. Dit gaat steevast gepaard met een branderig gevoel dat je uit je slaap houdt. In sommige gevallen bereikt het maagzuur zelfs de keel of de longen.

Tandbederf

Zure oprispingen tasten het glazuur van je tanden aan. Dit zorgt ervoor dat je tanden minder weerstand hebben en ze sneller verslijten.

Neerslachtigheid

Onophoudelijke oprispingen hebben natuurlijk ook een invloed op je gemoed: je kan je slecht concentreren, een vlotte babbel lukt moeilijk, sociaal contact gaat verloren... In sommige gevallen leidt dit zelfs tot een depressie.

Hoestbuien

Doordat je slokdarm, keel en longen constant geprikkeld worden door het opstijgende maagzuur, krijg je last van hoestbuien. Dit is niet alleen hinderlijk bij het praten of eten, het kan ook leiden tot een piepende ademhaling en zelfs astma.

Slokdarmkanker

Het lichaam is slim: als de slokdarm continu wordt 'aangevallen' door zure maagsappen, maakt deze zijn eigen verdediging aan. Zo ontwikkelt de slokdarm een dik slijmvlies dat beter beschermt (Barret slokdarm). Helaas, verhoogt dit beschermingsvlies wel het risico op slokdarmkanker.

Maagzweer

Brandend maagzuur veroorzaakt niet alleen reflux, het ligt ook aan de basis van maagzweren. Een zure maag is namelijk de perfecte groeiomgeving voor een maagzweer.

 

Een IASIS Apotheker in uw buurt :

IASIS Magazine nr 20


Vraag de nieuwe IASIS magazine 20 aan uw apotheker "Pas op dat u geen diabetes krijgt!"  Iasis-apotheker adviseert U.